Header Ads

Breaking

Wednesday, February 3, 2021

Taktik Baru Dan Licik Penyamun Nak Cari Makan, Tunjuk Tayar Anda Berhenti Terus Diorang Samun!

 


Boleh dikatakan dunia diluar sana kini tidak selamat dengan pelbagai kes jenaayah dilaporkan saban hari. Malah penjenaayah sekarang menggunakan pelbagai teknik Iicik mereka untuk menjalankan modus operandi mereka.

Baru-baru ini, Facebook Polis Kedah memaklumkan kepada orang ramai satu teknik jenaayah s4mun yang sedang berleluasa ketika ini.

Cara yang digunakan adalah penjenaayah cuba melakukan rompakan seolah menunjukkan sesuatu pada tayar kereta m4ngsa. Sekiranya m4ngsa berhenti akan datang sebuah lagi motosikal lain yang akan menyamun mangsa.

CRlME ALERT!!
TUNJUK, HENTI DAN SAMUNTAKTIK YANG DIGUNA PAKAI PENYAMUN SEPERTI BERIKUT:


Menunggang sebuah motosikal yang dinaiki dua lelaki dan menunjukkan tanda isyarat tangan ke arah tayar bahagian kiri atau kanan.

Sekiranya pemandu tidak berhenti pada waktu itu, datang sebuah motosikal lain (kedua) dinaiki dua lelaki menunjukkan perkara yang sama bagi mewujudkan rasa khuatir dalam diri pemandu supaya memberhentikan kenderaan ke bahu jalan.

Gambar hiasan semata-mata,tiada kaitan dengan artikel


Apabila pemandu memberhentikan kenderaan, suspek akan turun dari motosikal dan menuju ke bahagian kiri atau kanan tayar dan meminta pemandu melihat kerosakan yang dialami.

Pada masa yang sama, motosikal yang dinaiki dua lelaki yang pertama turut memberhentikan motosikal mereka tidak jauh dari kenderaan maangsa.

Apabila maangsa keluar dari kenderaan atau menurunkan cermin kereta. Suspek dari motosikal pertama akan bertindak melarikan kereta maangsa atau memaaksa maangsa untuk keluar dari kenderaan sebelum melarikan kereta.

NASIHAT :Sekiranya anda berada dalam keadaan yang dinyatakan terus memandu ke balai polis berdekatan atau kawasan yang ramai orang atau berhenti di kawasan ‘safety point’ antaranya 7-Eleven dan stesen minyak 24jam.

Tidak panik dan kenal pasti nombor kenderaan yang dinaiki suspeek seperti (jenis motosikal, warna, nombor pendaftaran, bangsa, pakaian dan jantina).

Memastikan nombor telefon bilik gerakan mana-mana balai polis berdekatan.

Membunyikan hon kereta beberapa kali untuk menarik perhatian penggunakan jalan raya sekiranya berada dalam situasi keceemasan.

Jangan menggadailnyaawa sekiranya berlaku pergeIutan dengan suspeek untuk mempertahankan harta benda.

Apa pun diharap anda tidak bertindak sendiri jika situasi tersebut berlaku pada diri anda. Diharap anda dapat kongsikan kepada keluarga dan rakan-rakan mengenai perkara ini.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.