Ticker

6/recent/ticker-posts

Anwar kesal dengan sikap pemimpin negara yang lembab tangani banjir

 


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kesal dengan sikap dan cara negara ini dipimpin tatkala rakyat berbilang kaum dirundung banjir.


Beliau berkata, kelemahan-kelemahan utama berhubung tahap kesiapsiagaan negara dalam menghadapi bencana kini terpampang jelas. 


Katanya, tindakan lembab dari Kerajaan Persekutuan terutamanya Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) ditambah pula dengan penyelerasan yang kucar kacir dengan pihak kerajaan serta dengan agensi-agensi tempatan ternyata merumitkan krisis ini kepada rakyat dan menjadikan ia satu maIapetaka dalam tadbir urus juga. 


“Kelewatan dalam menggerakkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah memungkinkan beberapa pegawai untuk bertindak dengan inisiatif sendiri dalam membantu warga yang terkesan. 


“Penyelarasan yang lemah antara pasukan sukarelawan dan angkatan tentera hanya menambah kekeliruan dan kekecewaan. Krisis ini adalah mimpi buruk yang nyata kepada Perdana Menteri (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) tatkala malapetaka tadbir urus ini melatari 100 hari pentadbirannya. 


“Kegagalan demi kegagalan dalam mengurus bencana ini hanya menonjolkan tahap keupayaan sebenar kerajaan yang dikemudi beliau (Ismail Sabri),” katanya dalam satu hantaran di Facebook, hari ini. Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai 17 mangsa dilaporkan maut di Selangor dan lapan mangsa di Pahang, manakala lebih 60,000 lagi kehilangan tempat tinggal tanpa ada tanda-tanda jelas berhubung keadaan rumah dan tahap kelangsungan hidup seusai banjir surut, setakat hari ini.


Menurut Anwar, kerajaan dan pimpinan yang gagal menonjolkan kebersamaan dengan rakyat sedari awal bencana ini tidak akan mampu memberi keyakinan kepada semua bahawa mereka boleh melonjakkan negara ke arah pemulihan dari  musibah melanda termasuk masalah wbak yang masih menggaanas. 


“Saya kagum dengan semangat kekeluargaan sebenar yang telah ditonjolkan rakyat berbilang kaum tatkala pemimpin-pemimpin utama kerajaan sibuk bermesyuarat. 


“Sewaktu saya turun mengagihkan bantuan kepada rakyat yang terkandas, saya turut mendengar dan menyaksikan sendiri babak-babak yang luar biasa yang memaparkan sikap belas dan keprihatinan yang tinggi. 


“Saya turut berkongsi kekecewaan mereka berhubung kelemahan kerajaan dalam krisis ini,” ujarnya. 


Tambah beliau, perubahan iklim dan tahap kesedaran negara yang lemah terhadap peranan dan kepentingan alam sekitar akan menyaksikan peningkatan yang amat dahsyat terutamanya dalam aspek keberlakuan bencana alam di masa hadapan. 


“Kita tidak mampu untuk memikir dan menyiasat apa yang menjadi punca kelemahan kita hujung minggu yang lalu,” katanya. Anwar menambah, Perdana Menteri ketika ini mesti ambil tindakan untuk segera menubuhkan jawatankuasa diraja termasuk jawatankuasa Parlimen dalam menambahbaik tahap kesiapsiagaan bencana. 


Katanya, kerajaan juga dituntut untuk membantu rakyat mendapatkan semula rumah mereka yang dibadai banjir dan tidak memandang remeh soal pemulihan sesudah banjir. 


“Kerajaan mesti punyai sikap ketelusan dan kebertanggungjawaban yang tinggi kepada orang ramai dan mesti mengadakan sidang media harian bagi mengemaskini situasi semasa banjir dan langkah menyelamat. 


“Saya juga ingin mendesak kerajaan persekutuan untuk membetulkan ketempangan dalam Majlis Keselamatan Negeri Selangor di mana Menteri Besar mesti dikembalikan kuasa dan peranannya dalam mengemudi krisis ini. 


“Saya juga ingin mengucapkan tahniah atas pelbagai inisiatif dan peruntukan bantuan RM100 juta yang telah digerakkan Kerajaan Negeri Selangor kepada mangsa-mangsa banjir,” jelasnya.


Sumber : -UTUSAN ONLINE

Post a Comment

0 Comments