Header Ads

Breaking

Tuesday, November 22, 2022

November 22, 2022

Anwar bimbang sampai tak lena tidur dengan keadaan semasa politik di Malaysia

 


Pengerusi PH, Anwar Ibrahim dan Pengerusi PN Muhyiddin Yassin saling bersaing untuk menawan Putrajaya dengan kedua-duanya mendakwa mempunyai majoriti.

Yang di-Pertuan Agong telah memberikan tempoh kepada kedua-duanya sehingga sehingga 2 petang ini untuk membuktikan dakwaan mereka.

Malaysiakini membawakan berita terkini secara langsung selepas pilihan raya umum.

Keadaan sunyi di WTCKL

8.30am: Pagi yang mendung di kebanyakan kawasan di Lembah Klang.

Setakat ini keadaan di WTCKL, yang merupakan ibu pejabat BN dan Umno, sunyi sepi.

Sementara itu beberapa orang wartawan ditugaskan di luar kediaman Anwar Ibrahim di Sungai Long, Selangor.



Retorik perkauman membimbangkan - Anwar

8.00am: Anwar Ibrahim menyatakan kebimbangan terhadap sentimen dan retorik perkauman sejak kebelakangan ini.

Menurut Anwar keadaan itu diapikan oleh segelintir pihak yang terdesak dan berkepentingan terutamanya di saat penting seperti sekarang.

“Usaha dan ikhtiar dalam menubuhkan kerajaan yang bertanggungjawab dan stabil tidak seharusnya berakhir dengan kekacauan kerana kaum Melayu, Cina, India, Orang Asli, suku kaum Sabah dan Sarawak adalah bersaudara sebagai manusia dan rakyat Malaysia yang cintakan keamanan,” kata Anwar dalam satu kenyataan awal pagi ini.

Anwar berkata dia mengalu-alukan kenyataan tegas Ketua Polis Negara Acryl Sani Haji Abdullah Sani dalam menghentikan perkembangan yang mampu menggugat kemajmukan Malaysia.

Tuesday, May 17, 2022

May 17, 2022

Selepas Setahun Beroperasi, Malakat Mall Masjid Tanah Tutup, Ada Ini Bukti Kempen BMF Gagal?

 


Simpati penutupan Malakat Mall di Masjid Tanah

KEMPEN BMF TIDAK SESUAI UTK PERNIAGAAN 

Saya baru membaca berita kisah pasaraya Malakat Mall di Masjid Tanah ditutup kerana kos sewaan yg terlalu mahal iaitu RM 70k sebulan. Saya bersimpati dgn berita ini kerana ada formula dari pemilik syarikat ini yg boleh dibanggakan.

Rasa segan ingin menasihati Coach Fadzil kerana saya bukan peniaga yg hebat sepertinya. Begitu juga bukan berjaya seperti Datuk Vida tetapi saya sekadar ingin memberi pandangan sebagai pengguna . Jika rasa baik harap boleh menerimanya dan jika sebaliknya abaikan sahaja.

Saya puji niat Coach Fadzil utk membantu peniaga2 kecil atau produk2 Melayu (Islam) termasuk dgn konsep pelaburan. Niat atau formula tersebut wajar dipuji dan disokong.

Malangnya faktor2 lain yg telah merencatkan perniagaan Malakat Mall dari pengamatan saya. 

Pertama saya berpandangan kesilapan terbesar ketika kempen awal kemunculan Mall ini apabila marketing mereka dikaitkan ke arah BMF ( Buy Muslim First). Bagi saya ia tidak sesuai dan hanya mengecilkan sasaran pelanggan Mall ini.

Bukan sahaja ia mengecilkan pelanggan daripada pelbagai bangsa seperti Cina, India dan kaum2 lain tetapi kelompok Melayu yg dingin dgn kempen BMF. Ini kerana ketika kempen BMF dilancarkan ada org2 politik mengambil kesempatan ke atas kempen tersebut utk tujuan politik hingga menjadi bahan sindiran kek pun di beli di Secret Recipe.



Akhirnya Malakat Mall menjadi mangsa keadaan. Tanya saya… BMF ini kempen yg hanya memakan diri sendiri. Ini kerana berdasarkan senario politik… 30% org Melayu tidak suka dgn sentimen berbau perkauman. 

Tanya saya buat sahaja konsep seperti Mydin… terbuka utk semua dgn jualan harga yg murah. Akhirnya bukan sahaja pelanggan tetapi peniaga2 bangsa lain tidak mahu menyewa di ruang Mall tersebut.

Kedua bila saya bertanya kpd rakan2 di KL… mereka beritahu Malakat Mall gagal bersaing dari segi harga. Harga adalah sgt penting bila kita membuka perniagaan Hypermarket. Marketing terbaik adalah free marketing dari mulut ke mulut bila org ramai bercerita HARGA MURAH.

Saya beri contoh kejayaan Speedmart. Kempen Malakat Mall ‘Buy Muslim First’ tapi kempen Speedmart ‘Murah dan Dekat’. Nampak cara marketing siapa yg jauh lebih bijak? Mereka tidak sasarkan kawasan2 Cina sahaja tetapi di mana2 kita akn jumpa mini market ini.

Ya harganya yg murah adalah tarikan utama tetapi bukan semuanya murah. Rempah Kari Babas di pasaraya lain dijual dgn harga RM 5 tetapi di Speedmart dijual hanya RM 4.30. Jauh bezanya yg  menjadi buah mulut org ramai Speedmart murah.

Dkt sini kita kena belajar bagaimana org Cina berniaga. Org Cina ada mendidik anak2 mereka buy Chinese first di rumah tetapi bukan secara terbuka dlm perniagaan. Mereka tak perlu kempen beli barangan Cina dulu tetapi ia telah diselami dari kecil.

Peniaga Cina tahu org Melayu adalah kuasa membeli terbesar bukan sahaja kerana kaum majoriti tetapi jika waktu perayaan org Melayu terkenal sikap boros berbelanja membeli pakaian sebagai contoh. 

Sebab itulah macam di Sabah byk peniaga kedai makan menggunakan pekerja muslim bertudung sebagai tarikan kpd pelanggan Islam. Begitulah juga tauke Cina sanggup menggunakan nama Rosyam Mart sebagai satu bentuk marketing. 



Sebenarnya byk lagi peniaga2 Cina yg menggunakan kaedah meletakkan individu Melayu yg seolah olah pemilik perniagaan tersebut. Hebatkan strategi perniagaan mereka mencari jalan menarik pelanggan.

David Teo pemilik syarikat filem Metrowealth sgt bijak menjaga hati org Melayu. Dlm majlis promosi filem dia pasti akn membuat majlis kesyukuran dgn menjemput Ustaz membaca doa selamat. 

Niat BMF itu baik tetapi bukan Malakat Mall yg memikul tanggungjawab itu. Kesedaran itu patut dipikul oleh NGO2 sahaja utk diamalkan oleh org2 Melayu di rumah dan bukan utk marketing perniagaan.

Jadi utk saya BMF dan daya saing harga barang perlu diambil perhatian. Malakat Mall juga wajar tukar konsep dgn menyewa 2 lot kedai kerana kos dan risikonya lebih kecil. 



Bila sewa dan penggunaan kakitangan yg sedikit Malakat Mall boleh bermain dgn harga bagi bersaing dgn pasaraya2 yg tumbuh bak cendawan. Biar kecil tapi ada di mana2. 

Sekadar beri pandangan…. Malakat Mall boleh juga belajar konsep sepertimana kedai2 runcit di Sabah yg dikuasai oleh peruncit Pakistan. Saya tidak tahu modus operandi mereka sebenar… tetapi saya agak2 sahaja mereka ini mempunyai persatuan yg membekal produk barangan2 runcit.

Harga mereka agak sedikit mahal tapi ada di mana2. Contohnya di Kg. Likas sahaja tak kurang 20 kedai runcit Pakistan ada di situ. Tiada yg tutup perniagaan sejak 12 tahun saya di Sabah… semua boleh survive. 

Mengapa tidak Malakat Mall bertindak menjadi pemborong bekalan barangan runcit utk peniaga2 kecil di kawasan2 kampung. Dapat membantu dan dpt berniaga dgn peniaga2 kecil Melayu dgn memberi modal barangan dahulu dan mereka menjalankan perniagaan.

Sekadar pandangan kpd mereka yg baru ingin menceburi bidang perniagaan dlm perniagaan jgn sesekali dikaitkan dgn perkauman. Kedua jika terlibat dlm politik jgn pamirkan perniagaan kita kerana ia akn memberi kesan ke atas perniagaan tersebut ( ini amalan saya sendiri ). 

Dlm perniagaan tidak boleh dikaitkan dgn perkauman dan politik kecuali jika berniaga agama… apa kata anda?


Sumber : FB Norman Radzuan

May 17, 2022

Saya nak bersalin dalam air di Perth, Australia, kata Raja Ilya

 


Pelakon Raja Ilya yang hamil bayi perempuan dan dijangka bersalin pada Julai depan memilih kaedah melahirkan bayi dalam air di Perth, Australia.


Raja Ilya, 37, atau nama sebenarnya Raja Ramilah Begum Raja Mohammad berkata, dia sudah memohon sejak awal kehamilan lagi selain perlu menjalani proses temuduga.


"Di sini ada pilihan kalau nak bersalin secara normal, dalam air, di rumah dan lain-lain. Jadi, saya dan suami merancang kaedah melahirkan bayi dalam air menggunakan khidmat bidan saja tanpa doktor atau pergi hospital. Insya-Allah kalau tak ada sebarang komplikasi sewaktu nak melahirkan boleh teruskan kaedah ini.



"Melalui kaedah ini dia dibuat di pusat bersalin yang diuruskan oleh Midwife King Edward Hospital. Jadi, prosesnya hanya perlu membuat permohonan lapan bulan sebelum bersalin. Lagipun, tidak semua boleh melahirkan di situ. Mereka akan temuduga dahulu terutama dari segi kesihatan dan jarak dari rumah.


"Tapi, sejak penularan C0vid-19 ini, saya hanya mengikuti kelas secara dalam talian saja. Minggu depan baru saya masuk kelas bersemuka dan cara penyusuan susu ibu pula. Apa ilmu yang ada berkenaan keibu bapaan saya pergi saja," katanya kepada Harian Metro.


Berkenaan proses berpantang pula, Raja Ilya berkata, dia meminta bantuan seorang rakyat Malaysia yang juga menetap di sana.



"Proses berpantang nanti, Alhamdulillah saya sempat kenal ramai orang Malaysia di sini. Jadi ada seorang kakak ini akan bantu saya buat semua yang patut nanti.


"Disebabkan 'due' saya bersalin pada Julai, kebetulan di sini pula musim sejuk dan kebanyakannya basah dan ribut, jadi saya harap badan tak meragam. 


"Setakat ini produk berpantang pun saya sudah dapat dari Malaysia seperti set bertungku, set berpantang, bengkung dan banyak lagi. Semua sudah tersedia," katanya.


Raja Ilya dan suami, Trent Garrett berkahwin pada 23 Disember 2018.

Sumber : Harian Metro

May 17, 2022

‘Long Tiger’ dilepas tanpa dibebaskan mahkamah daripada tuduhan pemerasan

 



Abdul Hamim Ab Hamid atau dikenali sebagai ‘Long Tiger’ hari ini dilepas namun tidak dibebaskan oleh Mahkamah majistret Tangkak hari ini atas pertuduhan pemerasan mengikut Sesyen 388 Kanun Keseksaan.


Majistret Zaridah Abdul Jaapar, ketika membuat keputusan itu selepas pihak pendakwaan dan pembelaan membuat hujahan lisan yang panjang lebar berhubung kesan kemaatian saksi utama pendakwaan, Luqman Hakeem Othman, di tengah-tengah perbicaraan.



Peguam mewakili Hamim, Shaharudin Ali, dalam kenyataannya, berkata pihak pembelaan juga belum melengkapkan pemeriksaan ke atas saksi dinyatakan.


Pada 15 Dis lalu, Hamim meloloskan diri melalui pintu utama mahkamah, pada 11.55 pagi, sebelum bermula perbicaraan kes mengikut Seksyen 388 Kanun Keseksaan kerana pemerasan.


Pada masa sama, Hamim turut berdepan dua perbicaraan bagi pertuduhan mengikut Sesyen 506 Kanun Kesekksaan kerana mengugut dan mengurung bekas pekerjanya dan Sesyen 376 kanun sama kerana merog0I.




Lelaki Rohingya itu kini sedang menjalani hukuman penjaara setahun kerana meloloskan diri dari lokap mahkamah, pertengahan Dis lalu.


Sumber : FMT

Wednesday, May 11, 2022

May 11, 2022

Rombongan merisik 'tak diundang' di Syawal kedua, gadis cantik ini terkejut dirisik oleh 2 jejaka serentak

 


Selain raya mengejut, Nur Fatin Atirah Mohd Zani dan keluarga turut dikejutkan dengan kedatangan rombongan merisik 'tidak diundang' pada Syawal kedua yang lalu.


Lebih membuatkan Nur Fatin Atirah, 22, tidak keruan apabila rombongan itu datang pada hari yang sama teman lelakinya, Muhammad Faiz Mohamed, 27, berkunjung ke rumah untuk beraya dan berbincang mengenai perancangan perkahwinan mereka.


 Kisah itu mendapat perhatian selepas Nur Fatin Atirah memuat naik video berkenaan di TikTok, minggu lalu.


 Bercerita lanjut, Nur Fatin Atirah yang menetap di Kampung Lati, di sini berkata, dia sekeluarga hanya bersedia untuk menerima kedatangan Muhammad Faiz pada hari berkenaan.


 "Sejak awal tahun lagi teman lelaki saya sudah menyatakan hasrat untuk bertemu dan berkenalan dengan mama (Maheran Ramly, 41) dan abah (Mohd Zani Hamzah, 49).


 "Bagaimanapun, baru raya kedua tempoh hari dia berkesempatan datang ke rumah dan datang beraya sekali gus.


 "Kira-kira 10 minit selepas teman lelaki tiba ,datang pula rombongan keluarga sebelah ibu dan yang mengejutkan mereka membawa bersama kain dan duit dalam sampul sebagai tanda untuk merisik," katanya ketika dihubungi Harian Metro.


 Menurut Nur Fatin Atirah, salah seorang wakil rombongan berkenaan kemudian datang kepadanya dan berbisik bagi menyatakan hasrat untuk merisiknya bagi pihak cucu lelakinya.


 "Saya terkejut dan terus beritahunya yang saya sudah berpunya.


 "Kemudian, abah dan mama pula terangkan kepada wakil rombongan itu mengenai status saya dan tujuan kehadiran teman lelaki yang juga datang untuk berbincang perihal kahwin.


 "Kiranya, saya dan keluarga menolak dengan cara baik. Ikutkan bukan hanya saya malah abah dan mama juga terkejut dengan kedatangan rombongan itu kerana tidak diberitahu lebih awal," katanya yang juga anak sulung daripada empat beradik.



Nur Fatin Atirah berkata, teman lelakinya tidak berkecil hati malah sekadar mengusiknya selepas tahu hal sebenar.


 "Mulanya teman lelaki saya tidak tahu dan selepas mengetahuinya, dia menyakat saya dengan bertanya mengapa tidak terima pinangan itu.


 "Bagaimanapun, dia hanya bergurau dan video dimuat naik di TikTok sekadar untuk berkongsi pengalaman lucu ketika menyambut hari raya saja dan tiada niat mengaibkan sesiapa.


"Sebahagian netizen memandang daripada sudut positif namun ada juga mengecam tetapi saya memilih untuk tidak membaca komen negatif," katanya yang merancang mengikat tali pertunangan dengan teman lelakinya pada


awal tahun hadapan selepas lebih dua tahun berkenalan.


#kw rombongan, merisik, video, tiktok, netizen

Sumber : Harian Metro

May 11, 2022

Panahan cinta merpati dua sejoli Neelofa, PU Riz

 


Selebriti popular Neelofa berkongsi dia mula jatuh cinta dengan Ustaz Muhammad Haris Mohd Ismail atau PU Riz ketika menjadi imam solat tarawih di rumah keluarganya pada 2020.


Neelofa, 33, atau nama sebenarnya Noor Neelofa Mohd Noor menerusi program MeleTOP yang disiarkan di saluran Astro Ria, semalam, berkata, PU Riz adalah orang terakhir yang dipanggil selepas beberapa nama lain tidak berkelapangan.


"Kami pernah beberapa kali bekerjasama. Masa tu tahulah dia 'handsome' (kacak). Sewaktu puasa ketika C0vid-19 tahun 2020, saya cari imam solat tarawih di rumah. Lepas tu, orang itu tak boleh, ini tak boleh.



"Akhir sekali saya terfikir pernah kerja dengan PU Riz, jadi panggil dia sajalah. Bila panggil, pertama kali pergi rumah mak, Ya Allah, terjatuh cinta," katanya.


Menerusi rakaman dimuat pengguna aplikasi TikTok, PU Riz kelihatan tersipu malu selain beberapa kali mencelah ketika isterinya berkongsi detik manis itu.


"Cerita macam ni malu, cerita sikit-sikit saja. Okay cukup, ringkas, padat dan sampai," katanya.



Sepanjang perkongsian itu juga, pengacara Nabil Ahmad dan Elly Mazlein tidak melepaskan peluang untuk mengusik pasangan itu.


Neelofa dan PU Riz berkahwin pada Mac tahun lalu dan dikurniakan cahaya mata lelaki, Muhammad Bilal yang kini berusia tiga bulan.

Sumber : Harian Metro