Header Ads

Breaking

Saturday, January 9, 2021

Belanja Duit “Terpijak” Gara-Gara Bank Tersalah Masuk Nombor Akaun, Pasangan Ini Akhirnya Diheret Ke Mahkamah

 


Pernahkah anda bermimpi memiliki duit banyak dalam sekelip mata? Mungkin jika tiba-tiba anda buka dan tengok acc bank tetiba ada sejumlah besar duit yang dimasukkan dalam acc anda semestinya anda juga akan menjadi gelap mata sekejap.


Mungkin itu yang berlaku kepada sepasang suami isteri apabila sejumlah besar duit dimasukkan secara tidak sengaja ke akaun milik mereka.Namun silap mereka adalah mereka tidak memaklumkan kepada pihak bank tetapi menggunakan hampir kesemua jumlah duit yang dianggarkan bernilai RM208,329 dan seterusnya tindakan itu memakan diri apabila mereka kini didakwa dengan 60 pertuduhan salah guna wang.


Pemandu lori, Nor Hasni Edirin Hasan, 41, mengaku bersalah, manakala isterinya, Siti Hajar Hasan Basri, 36, membuat pe­ngakuan sebaliknya di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Majistret Butterworth di sini, Foon Char Peng.Mereka didakwa secara bersama melakukan salah guna wang berjumlah lebih RM191,312.70 milik Mandy Corporation Sdn. Bhd. pada Julai dan Ogos tahun lalu.


Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu di beberapa buah bank di daerah Seberang Perai Utara di antara 4 Julai hingga 11 Ogos 2020 bagi kesemua 60 pertuduhan.


Pasangan yang mempunyai seorang cahaya mata itu didakwa melakukan kesalahan tersebut mengikut Sksyen 403 Kanun Kes3ksaan iaitu menyalahgunakan harta secara cur4ng yang memperuntukkan hukvman penj4ra enam bulan hingga lima tahu, seb4tan dan d3nda.


Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Norliza Ab. Aziz dan Asma’ ‘Amira Shahidan, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.Mahkamah membenarkan tertuduh masing-masing diikat jamin sebanyak RM3,000 bagi setiap pertuduhan yang keseluruhannya berjumlah RM360,000 bagi kedua-duanya.


Pasangan itu dihantar ke P3njara Reman Pulau Pinang di George Town selepas gagal membayar jaminan.


Kes disebut semula pada 2 Februari depan.


Mengikut fakta kes, wang tersebut telah didepositkan pada 2 Julai 2020 oleh satu cawangan bank tempatan melalui cek kepada akaun Siti Hajar kerana kesilapan pada salah satu digit nombor akaun.


Wang itu sepatutnya didepositkan ke dalam satu akaun sebuah syarikat.


Difahamkan, wang itu digunakan untuk menyelesaikan hutang rumah teres setingkat milik mereka di Port Dickson, Negeri Sembilan, manakala bakinya di­belanjakan bagi perkara lain.


Pihak bank hanya mengetahui wang itu tersalah masuk ke dalam akaun tertuduh pada 11 Ogos 2020 lalu menghubungi mereka, namun tidak mendapat kerjasama sebelum membuat laporan polis.

Berikut adalah respon dari netizen.

Sumber : kosmo online

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.