Ticker

6/recent/ticker-posts

Saya bukan cakap kosong hendak tangkap anggota poIis terlibat Nicky Liow, kata Datuk Ayob

  “Bila sia.satan kita terhadap mereka dah lengkap, kita akan tangkap, kita tak akan lepas, saya bukan cakap kosong.”


“Saya bagi jaminan, ‘tunggu masa’ sahaja!”


Begitulah reaksi segera Ketua PoI.is Johor, Datuk Ayob Khan ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Ketua PoI.is Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador terdapat 34 orang pegawai dan anggota penguatkuasa yang dipercayai terlibat sebagai ahli Geng Nicky, kumpulan yang dikaitkan dengan Pengasas Winner Dynasty Group, Nicky Liow Soon Hee.


Nicky dipercayai mengetahui maklumat mengenai operasi yang bakal dibuat pada 20 Mac lalu itu daripada pegawai dan anggota poI.is serta agensi penguat kuasa lain yang berada di bawah kawalannya.

 

Turut disyaki terlibat seorang bekas Timbalan Pendakwa Raya.


 

Susulan dari kebo.coran maklumat itu, Nicky sempat membawa bersama-samanya lapan beg besar mengandungi wang tunai dianggarkan jutaan ringgit.


Menurut Ayob, PoI.is Johor sebelum ini telah membuktikan keseriusan mereka dengan mena.ngkap dan menuduh 24 pegawai dan anggota dari poI.is, tentera serta Imigresen yang terlibat dalam sindi.ket pendatang asing tanpa izin (PATI) di negeri tersebut.

“Bila Ketua PoI.is Negara mengeluarkan kenyataan itu, beliau bukan mencari publisiti, betul, memang ada pegawai dan anggota kita yang terlibat.


“Kalau kita buat sias.atan yang lengkap…bila bawa kertas sia.satan ke pejabat Peguam Negara…Timbalan Pend.akwaraya (DPP) pun akan puas hati untuk tu.duh mereka (yang terlibat).


“Saya tak mahu lepas tan.gkap, kita hebah satu dunia tetapi tidak dit.uduh pun, terus senyap,” tegasnya.


Beliau berkata demikian ketika ditemubual secara eksklusif dalam program Owh!MG terbitan Malaysia Gazette di Ibu Pejabat PoI.is Bukit Aman di sini kelmarin.Baru-baru ini Abdul Hamid turut mengumumkan dua individu berpangkat Datuk Seri termasuk adik kepada Nicky dan enam berpangkat Datuk antara 68 individu yang ditahan kerana terlibat dipercayai terlibat dalam aktiviti pengu.bahan wang ha.ram.


Dalam serb.uan tersebut, poI.is juga mera.mpas sepucuk pist.ol jenis Glock 17 bersama satu kelopak pelu.ru berisi sembilan butir pel.uru.


Pihak poI.is juga telah membekukan 41 akaun bank bernilai RM4,053,809.49 dan 35 unit kenderaan bernilai RM8,863,759.00 melibatkan 21 individu dan 16 entiti termasuk Yayasan Winner Emperor Sedunia dan Pertubuhan Integriti Nicky Liow Malaysia.


Dalam perkembangan berkaitan, Ayob mengakui yang Nicky mempunyai ‘jaringan’ yang luas termasuk dengan pihak berkuasa.

 

“Andai kata ada satu saja laporan poI.is dibuat (terhadapnya), dia akan dapat tahu sebagai contoh siapa yang buat lap.oran, di mana lap.oran dibuat dan kes apa.


“Contohnya seminggu sebelum operasi terhadapnya hendak dilancarkan, kita baru buat ‘report’ sahaja yang kita akan buat siasatan terhadapnya, dia dah tahu, maknanya ada ‘orang dalam’.


“Saya akan cari mereka yang terlibat sampai ke lubang cacing, saya tak akan lepaskan tak kira mereka pegawai ke, anggota poI.is ke atau pegawai agensi lain penguatkuasa lain, itu jaminan saya,” tambah Ayob. – Malaysia Gazette

Post a Comment

0 Comments