Header Ads

Breaking

Wednesday, August 4, 2021

Makhluk asing dikesan hantar mesej rahsia menerusi bintang

 


Seorang ahli kuantum fizik dari Kolej Imperial London berkata makhluk asing mungkin menggunakan cahaya bintang untuk menghantar mesej dari angkasa lepas, lapor akhbar Daily Mail semalam.


Terry Rudolph membuat teori bahawa makhluk asing yang ‘paranoid’ sedang memanfaatkan kuasa foton daripada keterikatan kuantum daripada pelbagai jenis bintang untuk menghantar mesej rahsia.


Menurut Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan (NASA), fenomena keterikatan kuantum berlaku apabila zarah cahaya yang dihubungkan saling mempengaruhi antara satu sama lain.


Jenis komunikasi tersebut boleh dijana menerusi prinsip yang tidak dapat dilihat oleh mereka yang tidak terlibat dalam perbualan itu.


Cahaya yang sudah diubah oleh makhluk asing itu mungkin akan kelihatan seperti kerlipan bintang di langit.


Teori tentang ikatan kuantum bukanlah sesuatu yang baharu kerana idea tentangnya sebelum ini pernah ditolak oleh Albert Einstein yang menganggap perkara itu sebagai sekadar perbuatan menakut-nakutkan.


Namun, sejak beberapa dekad lalu, saintis telah menyiasat kemungkinan tersebut dan mengatakan ia sesuatu yang tidak mustahil.Keterikatan boleh berlaku apabila cahaya laser diteembak melalui kristal yang mengakibatkan foton individu berpecah dan membentuk pasangan foton terikat yang dapat dipisahkan dengan jarak yang jauh.


Oleh itu, satu peradaban yang cukup maju dapat melakukan pengukuran kuantum bagi bilangan foton terhadap mod cahaya yang sesuai dipancarkan daripada bintang dengan cara keterikatan skala besar yang diagihkan daripada penyebaran ruang bebas cahaya menerusi angkasa lepas. -Agensi

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.