Ticker

6/recent/ticker-posts

Bermula Oktober 2021, kedai runcit dan serbaneka di Kuala Lumpur tidak boleh lagi menjual minuman keras

 Ini adalah garis panduan baru yang ditetapkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mengenai lesen minuman keras yang mula berkuat kuasa semalam.

Garis panduan tersebut menetapkan bahawa kedai runcit dan kedai serbaneka tidak lagi dibenarkan menjual produk minuman keras mulai 1 Oktober tahun depan.

Kedai menjual ubat tradisional Cina juga dikenakan larangan tersebut, tetapi pengecualian dibuat untuk produk minuman keras bagi "tujuan ubatan tradisional".

"Berkuat kuasa 1 Oktober 2021 tiada lagi lesen baru LMK (minuman keras yang mem4bukkan) di kedai runcit, serbaneka, ubat Cina.


"Untuk LMK sedia ada di kedai runcit, serbaneka, ubat Cina, pembaharuan dibenarkan sehingga 30 September 2021 sahaja," kata garis panduan itu.

Mereka masih dibenarkan menjual B1R setelah larangan berkuat kuasa, tetapi hanya dari jam 7 pagi hingga 9 malam.

Pemilik premis mesti memastikan minuman beralk0hol dipamer berasingan dari minuman lain, dan mengunci ruang rak pameran selepas jam 9 malam.

Pembeli mesti berumur sekurang-kurangnya 18 tahun.

Pasar raya, hypermarket, hotel, bar, dan pub masih dibenarkan menjual minuman keras, tetapi mesti memastikan bahawa pelanggan berusia sekurang-kurangnya 21 tahun.Dalam catatan di Facebook hari ini, DBKL menyatakan garis panduan baru itu berkuat kuasa semalam setelah berunding dengan Kementerian Wilayah Persekutuan, Kementerian Kesihatan, Jabatan Kastam Diraja, polis, Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, pihak berkepentingan, dan NGO.

Ia bertujuan untuk mengawal akses dan penggunaan produk minuman keras sambil memastikan kesih4tan dan kesel4matan warga kota.

Garis panduan ini juga menetapkan had waktu minuman beralkh0l boleh dijual mengikut jenis premis, dengan pemohon atau pemegang lesen hanya untuk bukan Muslim.

Pemilik premis juga perlu menunjukkan lesen mereka bersama dengan kod QR di pintu masuk mereka - lesen biru di mana penggunaan alkh0l dibenarkan di premis, dan lesen kuning untuk pembelian untuk bawa balik rumah sahaja.

Perniagaan yang menjual minuman beralkh0l tidak dibenarkan menghadap balai polis, tempat ibadah, sekolah, dan hospital.

Bagi mereka yang membuat permohonan baru untuk LMK, mereka diminta untuk mengiklankan notis di akhbar tempatan bahasa Melayu, bahasa Inggeris, bahasa Cina, dan bahasa Tamil setiap hari selama tiga hari berturut-turut.

Di samping itu, mereka mesti menunjukkan notis berukuran A0 yang menyatakan niat mereka untuk mendapatkan LMK di hadapan premis mereka selama tujuh hari berturut-turut.-malaysiakini

Post a Comment

0 Comments