Ticker

6/recent/ticker-posts

Norhizam Hassan Baktee cadang tubuh jawatankuasa khas 'buru' babi hutan

 


Norhizam Hassan Baktee yang juga merupakan Exco kerajaan Melaka memberitahu pada utusan malaysia yang negeri itu akan menubuhkan satu jawatankuasa khas untuk pengh4pusan babi hutan.


Ini, katanya susulan aduan tinggi daripada orang ramai membabitkan hidupan liar tersebut.


Dia berkata bagi menjayakan operasi itu, pihaknya memerlukan peruntukan kira-kira RM941,000 termasuk membeli 100 unit perngkap babi hutan, peluru, peralatan pengurusan, umpan penngkap selain perngkap kera dan perngkap ular yang menelan kos dari RM600 hingga RM1,800 seunit.


“Kita akan mempromosikan kempen menghpuskan hidupan liar tersebut dan operasi bersepadu ini juga akan mendapat kelulusan pihak polis,” katanya lapor Utusan Malaysia.


“Kita akan memohon kepada Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md. Ali untuk membantu dari segi kos operasi bagi merealisasikan jawatankuasa khas ini,” katanya. 


Untuk rekod, babi hutan merupakan spesies hidupan liar yang dilindungi kerana dianc4m keppusan.


Di Semenanjung, hanya terdapat dua spesis babi iaitu babi hutan dan babi b0doh iaitu Sus barbatus yang boleh ditemui di Sumatera dan Kalimantan selain di Johor, Pahang, Kelantan dan Negeri Sembilan.


Bagaimanapun,  Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Melaka Mohd Hasdi Husin pada November tahun lalu dilaporkan berkata jumlah populasi babi hutan atau spesies Sus scrofa di Melaka berada pada tahap membimbngkan susulan peningkatan sekali ganda berbanding pada 2018.


Menurutnya lagi, peningkatan sekali ganda itu menyaksikan 457 babi hutan dihpuskan dalam 123 operasi sepanjang tahun sehingga Oktober 2019.Sementara itu, Hasdi juga dilaporkan berkata Perhilitan merekodkan peningkatan sekali ganda kawasan panas (hot spot) yang dikenal pasti iaitu masing-masing melibatkan 10 kawasan di daerah Melaka Tengah, 12 kawasan (daerah Jasin) dan 8 kawasan (daerah Alor Gajah).


Dalam pada itu, Norhizam hari ini berkata oprasi besar-besaran penghpusan babi hutan itu akan turut disertai oleh agensi berkaitan seperti Persatuan Penmbak Negeri Melaka, Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) dan pihak berkuasa tempatan (PBT) menerusi oprasi besar-besaran.


“Setakat ini, sebanyak 1,016 ekor babi ditngkap dalam Oprasi H4pus Babi Hutan (Ops Siong) dan daripada jumlah itu Daerah Melaka Tengah mencatatkan jumlah tertinggi sebanyak 484 ekor diikuti Jasin (341) dan Alor Gajah (191).


“Contohnya di Sungai Rambai, kita terima banyak aduan daripada peladang dan pekebun yang menanam pisang, walaupun operasi ini tidak dapat diselesaikan secara total namun dapat kurangkan nisbah populasinya,” katanya menutup temubual itu.. -malaysiakini

Post a Comment

0 Comments