Ticker

6/recent/ticker-posts

Pengeluaran I-Sinar KWSP beri lebih manfaat kepada M40 berbanding B40, kata Prof Barjoyai Bardai

 
Prof Barjoyai Bardai dari Universiti Tun Abdul Razak yang juga merupakan seorang pakar ekonomi berpendapat pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melalui skim i-Sinar dalam Akaun 1 lebih memanfaatkan pencarum dari pada kalangan M40 berbanding B40.


“Yang dapat faedahnya M40 bukan B40 sebab kumpulan B40 tak ada apa-apa yang dia boleh buat,” katanya merujuk kepada data KWSP dari wawancara bersama menteri kewangan di TV3 bahawa 42 peratus pencarum hanya mempunyai baki purata simpanan bawah RM5,000 di akaun 1 mereka.


“Jadi kumpulan M40 yang mungkin mempunyai simpanan yang agak besar.


“Jadi mereka boleh keluarkan sampai RM60,000. Tapi kebanyakan dalam kumpulan M40 pun akhirnya apabila bersara hanya mempunyai RM240,000 secara purata.


“Itu pun tak cukup sebenarnya untuk bersara dengan baik kerana kalau mereka nak bersara dengan RM5,000 sebulan mereka sebenarnya perlu ada baki KWSP sebanyak RM1 juta,” kata Barjoyai ketika dihubungi Malaysiakini.


Pada 16 Nov, KWSP memaklumkan pencarum dengan baki RM90,000 ke bawah dalam Akaun 1 akan mempunyai akses kepada amaun sehingga RM9,000 dengan pengeluaran pertama sehingga RM4,000.

Manakala bagi pencarum dengan baki RM90,000 ke atas dalam Akaun 1 pula, jumlah maksimum yang boleh dikeluarkan adalah RM60,000 dengan pengeluaran pertama sehingga RM10,000.


Fikir masak-masak


Barjoyai turut memberi gambaran bahawa nilai RM5,000 akan datang kemungkinan bersamaan dengan nilai RM2,000 hari ini, di mana pencarum sepatutnya memikirkan masak-masak sebelum memohon untuk pengeluaran.


Dia membuat perhitungan tersebut berdasarkan usia persaraan 60 tahun sehingga seseorang itu 75 tahun, iaitu purata jangka hayat rakyat Malaysia.


“Jadi maknanya, kumpulan pencarum ini perlu memikirkan perkara ini sebelum membuat ambilan (pengeluaran),” katanya.
Dia juga berkata, walaupun pencarum akan menggantikan jumlah pengeluaran tersebut pada masa akan datang, mereka sebenarnya masih akan hilang (jumlah caruman) kerana kesan pengganda ataupun dipanggil ‘compounding effect’.


Oleh itu katanya, setiap keluarga sebenarnya perlu memikirkan pendapatan selepas pencen ataupun pendapatan selepas bersara melalui “simpanan paksa” yang lain.


“Tapi KWSP adalah yang paling mudah dan berkesan..sebab itu ia perlu sebenarnya untuk memastikan yang dia (pencarum) memanfaatkan KWSP dalam proses mewujudkan satu jumlah pelaburan yang cukup untuk menampung hari tua mereka,” katanya.


Diminta mengulas mengenai jumlah simpanan yang sedikit disebabkan gaji yang rendah, katanya orang ramai dinasihatkan supaya menambah kemahiran lain sebagai alternatif menambah pendapatan.


Katanya, dianggarkan dalam masa lima tahun, pasaran buruh akan turut berubah sehingga 7 peratus tenaga kerja sedia ada tidak diperlukan lagi.


Harga saham turun


Pada masa yang sama, Hoo Kee ping dari Institut Strategik Kingsley melihat keputusan KWSP itu merugikan kerana memberi implikasi kepada harga saham.


“Implikasinya kena faham harga saham akan turun, ini dah merugikan KWSP sebab nilai turun sekaligus.. memang tidak sihat,” katanya.


Sementara itu, Hoo mencadangkan alternatif lain supaya kerajaan menawarkan bantuan pinjaman kewangan kepada individu atau sektor yang benar-benar memerlukan, seperti pinjaman jangka pendek.


“Yang terjejas paling t3ruk adalah pelancongan - 20,0000 pemandu pelancong, dan pemilik bas-bas pelancongan,” katanya yang mencadangkan supaya terdapat perbincangan secara kelompok bersama mereka.


“Bas pelancong saya rasa patut ditolong sebab bukan salah mereka (tiada pendapatan kerana bukan tak pandai jaga bisnes tapi cuma (terjejas teruk dengan) PKP.


“Jadi sektor ni perlu perhatian kerajaan untuk membincangkan dengan bank secara ‘blanket guarantee’,” katanya.-malaysiakini

Post a Comment

0 Comments