Ticker

6/recent/ticker-posts

Cebisan DAGlNG dipercayai milik penumpang Sriwijaya Air ditemui di laut

 


JAKARTA – Pasukan Badan Mencari dan Menyelamat Nasional (Basarnas) Indonesia menjumpai ceblsan daglng yang dipercayai milik penumpang pesawat Sriwijaya Air SJ-182 yang terputus hubungan petang tadi, lapor Tribunnews.com sebentar tadi.


Sebuah kapal peronda daripada Kementerian Informasi Maklumat menjumpai ceblsan daglng itu di lokasi yang disy4ki menjadi tempat pesawat Sriwijaya Air SJ 182 terhempas di Kepulauan Seribu, lewat petang Sabtu.


Kapten kapal, Eko memberitahu dia menerima laporan daripada nelayan yang terdengar satu letupan kuat seperti bunyi kilat lalu bergerak menuju ke lokasi yang didakwa untuk pemeriksaan lanjut.


“Ada sepotong daglng ditemui di terapung di atas air, mungkin daripada tubuh manusia,” kata Eko kepada stesen televisyen, TV One.


Selain itu, Eko turut menjumpai kesan bahan b4kar pesawat di lokasi dipercayai kapal terbang itu terhempas.


“Ada (kesan) bahan b4kar pesawat dilihat di air laut yang mempunyai kedalaman sekitar 15 hingga 16 meter,” katanya.


Terdahulu, sebuah penerbangan Sriwijaya Air yang dalam penerbangan di laluan Jakarta-Pontianak dilaporkan terputus hubungan dengan menara kawalan empat minit selepas berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Bandara Soekarno-Hatta, Cengkareng menuju ke Pontianak.


Nelayan nampak api memb4kar pesawat

Menurut Ketua Daerah Kepulauan Seribu, Junaedi, ada nelayan yang melihat pesawat itu terh3mpas dan mendengar penumpang menjerlt meminta tolong.


Nelayan itu juga mend4kwa melihat api membakar pesawat yang terh3mpas.


Berikut komen dari netizen.

 

“Orang kampung mendapat laporan daripada nelayan yang mengatakan mereka mendengar orang menjerit meminta tolong serta ada keb4karan yang berlaku di tengah laut,” kata Junaedi kepada TribunJakarta.com, sebentar tadi.


Sumber : cempedakcheese.com

Post a Comment

0 Comments