Ticker

6/recent/ticker-posts

KPDNHEP dedahkan punca sebenar kenapa harga ayam naik mendadak

 


Kenaikan harga makanan ternakan iaitu soya dan jagung diimport dari Argentina dan Brazil antara punca menyumbang kepada peningkatan harga ayam di pasaran.


Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) memaklumkan analisa awal mendapati kenaikan harga makanan ternakan itu menjejaskan harga ayam dalam rantaian bekalan daripada peringkat ladang ke pemborong, peruncit dan pengguna.


Menterinya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, berkata KPDNHEP turut melaksanakan Ops Catut 8.0 bermula Khamis lalu, susulan beberapa kes kenaikan harga ayam yang dikesan baru-baru ini,


"Sehingga Jumaat, sejumlah 24 notis sudah dikeluarkan kepada pemborong, 16 notis kepada penternak yang disyaki mencatut.


"KPDNHEP menerima 15 aduan berkaitan harga ayam, daglng (satu), sayur (dua) dan ikan (15) di seluruh negara sejak puasa bermula. Namun tiada aduan diterima berkaitan kekurangan bekalan ke atas semua bahan makanan berkenaan," katanya dalam kenyataan hari ini.Alexander berkata, KPDNHEP turut melaksanakan Ops Pantau di seluruh negara mulai Selasa lalu di lokasi tumpuan membabitkan bazar Ramadan, bazar Aidilfitri, pasar awam, pasar basah, hypermarket, pasar raya, pasar mini dan kedai runcit dengan tumpuan diberikan terhadap peniaga ayam, daglng dan ikan.


"Sehingga Jumaat lalu, sejumlah 5,768 premis diperiksa di seluruh negara dengan 27 kes direkodkan atas pelbagai kesalahan," katanya


Beliau berkata, untuk rekod, KPDNHEP juga melaksanakan Ops Suri pada 1 Januari lalu membabitkan penandaan harga dan mencegah pencatutan termasuk oleh peniaga ayam, daglng, ikan dan sayuran.


"Ops Pasar (sayur, daglng dan ayam) bermula 12 Januari hingga 17 Mac lalu juga dilaksanakan bagi memantau dan mengawal kenaikan harga di setiap peringkat pembekalan barangan yang terdiri daripada peruncit dan pembekal. Sepanjang operasi dijalankan, sebanyak 1,149 notis dikeluarkan kepada peniaga yang disyaki mencatut," katanya.


Sementara itu, beliau berkata, semakan terhadap dakwaan isu viral di Facebook berkaitan paparan harga ikan, ayam dan daglng lembu yang dikatakan tinggi di aplikasi PriceCatcher KPDNHEP di sekitar Kuala Lumpur didapati kurang tepat serta tidak menggambarkan situasi sebenar kerana maklumat disebarkan tidak menerangkan harga di semua tempat.


"Paparan viral itu hanya membabitkan harga tiga barang iaitu ikan kembung, ayam dan daglng di premis sekitar Bukit Bintang sahaja.Semakan mendapati terdapat premis lain di kawasan berdekatan yang menjual tiga barang berkenaan pada harga lebih murah daripada yang dinyatakan dalam hantaran Facebook itu," katanya.


Mengulas lanjut, katanya, seperti yang diviralkan ikan kembung dijual sehingga RM24 (sekilogram), ayam bersih Super RM12 manakala harga daglng lembu tempatan (bahagian daglng pejal kecuali batang pinang) mencecah RM40 sekilogram.


"Maklumat Price Catcher sepenuhnya berdasarkan semakan harga terkini pada 17 April mendapati harga ikan kembung (antara RM8 hingga 12 ekor sekilogram) menunjukkan harga yang lebih rendah daripada RM22 sekilogram


"Contohnya di Pasar Air Panas (RM18.00), The Store Taman Melati dan ST Rosyam Mart (RM17.90), terdapat juga harga promosi RM8.90 ditawarkan di pasar raya seperti NSK Jalan Peel.


"Ayam Super (sekilogram) ada dijual pada harga kurang daripada RM10 sekilogram, contohnya di Cold Storage, KLCC (RM8.99); Hero Market, Berjaya Time Square (RM9.19); dan AEON(AU2) di Setiawangsa (RM8.30).


"Bagi daglng lembu tempatan bahagian dua daglng pejal (sekilogram), menerusi PriceCatcher, di Pasar Besar Taman Tun Dr Ismail (TTDI) Kuala Lumpur menjual daglng ini pada harga RM35," katanya.


Alexander berkata, KPDNHEP melaksanakan pelbagai usaha secara berterusan sejak Januari termasuk melakukan sesi libat urus bersama kementerian dan agensi lain serta pemain industri bagi memastikan rakyat tidak terbe.ban dengan kenaikan harga barangan keperluan utama.

Sumber : berita harian

Post a Comment

0 Comments