Ticker

6/recent/ticker-posts

Jurunikah Tidak Sah, Lebih 100 Pasangan Bernikah Sejak Sebulan Lalu Dipanggil JAIS

 
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, JAKIM menganggarkan kira-kira 70 peratus pernikahan menggunakan khidmat sindik3t atau nikah ekspr3s tidak sah syariah. Namun paling banyak adalah kesalah4n berkait4n wali.


Penggunaan wali hakim

Menurut Pengarah Bahagian Penyelarasan, Penguatkuasaan dan Pendakwaan Syariah, Mohd Kori Jusoh, berkata pasangan terlepas pandang dengan beranggap4n pernikahan luar kawasan melebihi dua marhalah, dibolehkan menggunakan wali hakim.


Beliau berkata, tanpa disedari wali sah seperti bapa, saudara lelaki (adik-beradik seibu sebapa atau sebapa), datuk (bapa ayah) dan bapa saudara (adik-beradik sebelah bapa) masih hidup.


Semua kategori wali ini katanya, perlu dicari sehingga dapat, bukannya mengambil jalan mudah menggunakan wali hakim.Juru nikah tidak bertauliah

Namun apa yang lebih memeranjatk4n lagi ialah mengenai pernikahan menggunakan jurunikah tanpa tauliah yang dib0ngkar Bahagian Pengurusan Penguatkuasaan Jais baru-baru ini.


Kalau mahkamah syariah mendapati pernikahan itu sah, pasangan terbabit perlu mendaftarkan perkahwinan dan membayar dend4, jika tidak s4h, perkahwinan itu terbat4l.“- Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor, Shahzihan Ahmad.


Menurut beliau lagi, terdapat lebih 100 pasangan dinikahkan menggunakan khidmat jurunikah tidak bertauliah itu sejak lebih sebulan lalu diminta t4mpil segera ke Jais untuk membantu siasat4n berkaitan perkara itu.


Kita perlvk4n mereka t4mpil. Kita perlu sias4t dengan teliti kerana ia membabitkan hukvm, bukan boleh main-main.


Untuk pengetahuan, lelaki yang menawark4n khidmat sebagai jurunikah tidak bertauliah itu mengenakan caj RM3,000 hingga RM5,000 untuk setiap pernikahan dengan alasan ia berg4ntung kepada penyediaan dokumen. Malah lelaki berkena4n yang turut melakuk4n kegiat4n itu bersama isteri dan anaknya.


Sumber : BawangRangers

Post a Comment

0 Comments