Ticker

6/recent/ticker-posts

TaIiban Tukar Bendera Baharu Afghanistan Menjadi “La Ilaha Illallah Muhammadur Rasulullah”

 


TIDAK lama setelah mengambil alih pemerintahan negara pada 15 Ogos lalu, Taliban mulai melakukan beberapa perubahan pentadbiran mengikut undang-undang Syariah termasuklah bendera rasmi Afghanistan.


Sebelum ini sudah diketahui, bendera Afghanistan memilik tiga warna iaitu hitam, hijau dan merah tetapi pemerintahan Taliban telah mengubahnya berlatarbelakangkan bendera itu kepada putih dengan kalimah syahadah, ‘La Ilaha Illallah Muhammadur Rasulullah’ dengan warna hitam.


Ada di kalangan umat Islam memanggil pemimpin TaIiban dengan gelaran ‘Ameerul Momineen’ (pemimpin Ummah) dan sepenuh hati menyokong kemenangan TaIiban. Sementara setengah rakyat masih menentang TaIiban kerana kebanyakan mereka berpendapat bahawa TaIiban bukanlah golongan Islam yang sebenar serta membuUnuh ramai rakyat yang tidak bersalah atas nama Islam.

Gambar yang digunakan oleh berita Televisyen Nasional Emiriah Islam Afghanistan dengan berlatarbelakangkan bendera terbaharu negara itu membuktikan TaIiban telah secara rasmi mengambil alihnya dan mengubah segalanya sesuai mengikut kepercayaan mereka.


Sehingga kini masih ramai yang tertanya-tanya mengapa rakyat Afghanistan berusaha melarikan diri dari negara mereka sendiri kerana ketak0tan terhadap TaIiban. Begitu juga keadaan bagaimana hak wanita di Afghanistan terjamin selepas mendakwa TaIiban sebelum ini telah meninggalkan kesan terhadap ideologi mereka yang meniindas wanita.


The Arab News melaporkan bahawa jurucakap rasmi TaIiban mengatakan bahawa wanita Afghanistan akan dibenarkan meninggalkan rumah mereka untuk mendapatkan akses pendidikan dan persekolahan serta boleh bekerja dengan memakai jilbab seperti yang diwajibkan oleh Islam.


“Sehingga kini, TaIiban tidak menghalang wanita yang tinggal di Afghanistan untuk pergi ke sekolah. Malah kelihatan ramai kanak-kanak perempuan keluar untuk ke sekolah. Sementara beberapa guru sekolah menghantar mereka pulang ke rumah memandangkan situasi pentadbiran di Afghanistan masih dilihat tegang ketika ini,” kata salah seorang rakyat tempatan.


Seorang wartawan daripada Media China, Jawid Omid telah menyiarkan gambar beberapa gadis yang pergi ke sekolah di Kabul hari ini. Foto itu dikongsi oleh ribuan orang di media sosial yang mempersoalkan masa depan gadis dan wanita Afghanistan.


Pengambilalihan TaIiban di negara itu telah menimbulkan banyak persoalan dan kebimbangan mengenai pendidikan wanita dan hak-hak wanita. Sementara kumpulan fundamentalis mengatakan bahawa mereka akan menghormati hak wanita.


“Tujuan kami adalah agar wanita mendapat akses pendidikan dan bekerja dengan mengenakan jilbab di atas kepala mereka,” kata seorang jurucakap TaIiban kepada BBC.


Sementara Penganalisis Politik yang juga Timbalan Pengarah Institut Kajian Etnik (KITA), Universiti Kebangsaan Malaysia UKM, Prof Dr. Kartini Aboo TaIib @ Khalid, berkata di Afghanistan wanitanya tersedia memakai jubah dan hijab disebabkan kesesuaian dengan keadaan cuaca yang sejuk dan berangin.


“Ianya adalah pakaian yang telah dipakai sejak dari dulu lagi dan di sebalik jubah, wanita mereka boleh melaram dengan baju yang cantik dan menarik, mereka boleh berseluar jeans dan blouse.


“Saya pernah berada lama di Himachal Pradesh, Utara India bersama rakan-rakan pensyarah dari Universiti Kabul bersama pelajar-pelajar perempuan serta lelaki dari Afghanistan.


“Mereka boleh bergaya sesuai dengan masa dan keadaan. Mereka mengatakan usah percaya pada apa yang ditulis oleh pemberita atau media Barat kerana mereka berat sebelah dengan Islam dan orang Muslim,” katanya.


 


Sumber: Muslim News Online via sinar harian

Post a Comment

0 Comments