Ticker

6/recent/ticker-posts

Desakan keluar wang KWSP seakan kita perjudikan masa depan pencarum, kata Hassan Abdul Karim

 


Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim membidas desakan pemimpin UMNO untuk membenarkan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan memperjudikan masa depan wang pencen pekerja swasta.


Beliau turut mengingatkan pemimpin UMNO tentang tindakan kerajaan terdahulu yang hampir menghancurkan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP).

"Jika tidak ada skandaI 1MDB (1Malaysia Development Berhad), negara akan ada wang untuk bantu rakyat akibat bencaana banjir seperti yang berlaku sekarang. Adakah pemimpin UMNO sedar dan insaf hakikat itu?"Dulu pemimpin UMNO juga yang hampir musnahkan KWAP kakitangan awam yang disimpan dalam KWAP.


"Sebanyak RM4 bilion wang pencen kakitangan sektor awam dipinjam oleh 1MDB. Lesap wang itu. Kerajaan juga yang terpaksa pikuI beban dan bayar hutang itu," katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.


Menurut Hassan, sebanyak RM101 bilion wang KWSP telah dikeluarkan oleh pekerja melalui skim i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra menyebabkan hampir habis wang simpanan pekerja dalam KWSP.


"Tahukah pemimpin-pemimpin UMNO bahawa kira-kira enam juta pencarum KWSP atau hampir 50 peratus daripada mereka mempunyai baki simpan di KWSP tidak sampai RM10,000."Data dan statistik selalunya tidak berb0hong. Sebanyak 79 peratus dari kalangan pencarum KWSP yang mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000 adalah rakyat bumiputera," katanya.


Justeru, beliau menyeru agar wang dan harta yang dilarikan oleh segelintir pemimpin seperti didedahkan menerusi Pandora Papers agar kembalikan kepada rakyat Malaysia.


"Jika ini dapat dilakukan maka tidak perlulah lagi para pekerja terpaksa keluarkan wang simpanan untuk hari tua mereka di KWSP," katanya.

Sumber : Sinar Harian

Post a Comment

0 Comments